• 21 Ιανουαρίου, 2015

Δελτίο Τύπου για Ενδοσκόπηση με ασύρματη κάψουλα

Δελτίο Τύπου για Ενδοσκόπηση με ασύρματη κάψουλα

Δελτίο Τύπου για Ενδοσκόπηση με ασύρματη κάψουλα 150 150 Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας παραμένοντας προσηλωμένη στο στόχο της για παροχή υψηλών Υπηρεσιών Υγείας στους συμπολίτες μας, προχώρησε σε μια σημαντική αναβάθμιση του Γαστρεντερολογικού Τμήματος θέτοντας σε λειτουργία την ενδοσκόπηση με ασύρματη κάψουλα.

Η ενδοσκόπηση με ασύρματη κάψουλα είναι μια νέα ανώδυνη μη επεμβατική μέθοδος που   χρησιμοποιείται για την εξέταση του λεπτού εντέρου. Το λεπτό έντερο αποτελεί το «μαύρο κουτί» του πεπτικού μιας και δεν μπορεί να εξετασθεί με την συμβατική γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση, ενώ οι απεικονιστικές μέθοδοι που υπάρχουν για την εξέτασή του είναι χαμηλής ευαισθησίας και δεν επαρκούν για την πλήρη και λεπτομερή εξέτασή του.

Η ενδοσκοπική κάψουλα είναι μια hi-tech κάψουλα που επιτρέπει την εξέταση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου και η οποία το 2014 έχει πάρει έγκριση από το FDA και για το παχύ έντερο και τον οισοφάγο. Ο ασθενής καταπίνει παρουσία, του γιατρού, μια μικρή κάψουλα, μοιάζει με κάψουλα αντιβίωσης, βάρους 3,7 gr, 11mm x 26mm, η οποία στο εσωτερικό της περιέχει μια μικρή έγχρωμη κάμερα (ενδοσκόπιο), λυχνίες φωτισμού, μπαταρία και μια εσωτερική κεραία – αναμεταδότη που μεταφέρει τις εικόνες σε ένα καταγραφέα δεδομένων. Ένα σύστημα αισθητήρων τοποθετείται στον άρρωστο. Η κάμερα λαμβάνει και μεταδίδει 2-35 εικόνες το δευτερόλεπτο. Σε κάθε εξέταση καταγράφονται περίπου 55.000-60.000 εικόνες. Με το σύνολο των εικόνων, δημιουργείται βίντεο που στη συνέχεια μελετά ο γιατρός σε ειδικό υπολογιστή. Η κάψουλα είναι μιας χρήσης και ο κάθε ασθενής έχει τη δική του. Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και εφαρμόζεται τόσο σε εξωτερικούς όσο και νοσηλευόμενους ασθενείς. Η μέθοδος παρέχει αρίστης ποιότητας εικόνες του βλεννογόνου του πεπτικού και δεν απαιτείται νοσηλεία. Επίσης δεν απαιτεί καταστολή όπως η κλασσική ενδοσκόπηση και ο ασθενής δεν δέχεται ακτινοβολία όπως στις κλασσικές ακτινογραφίες και την αξονική τομογραφία.

Το γαστρεντερολογικό τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής μας αλλά και τους κατοίκους των όμορων νομών, εξετάζοντας πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών ετησίως.

 

 

 

 

Ο Διοικητής

 

  Νικόλαος Κατσακιώρης

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο