• 21 Απριλίου, 2021

ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ Pfizer/BioNTech

ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ Pfizer/BioNTech

ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ Pfizer/BioNTech 645 430 Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Η νόσος Covid-19 είναι ένα αναπνευστικό σύνδρομο που οφείλεται στον κορωνοϊό SARS-COV-2 με προσβολή και άλλων συστημάτων και έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια πανδημία. Tο πρώτο εμβόλιο που έλαβε έγκριση και χορηγήθηκε έναντι του κορωνοϊού ήταν το BNT162b2 των εταιρειών Pfizer/BioNTech, ενώ εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca πραγματοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό.

Το Βιοχημικό Τμήμα του Μικροβιολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας προέβη σε έλεγχο αντισωμάτων έναντι της Covid-19 σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer-BioNTech).

Η ορολογική εξέταση για τα αντισώματα κατά του τομέα RBD της περιοχής S1 του SARS-CoV-2 έγινε με τη μέθοδο Siemens SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) και η ποιοτική και ημιποσοτική ανίχνευση των αντισωμάτων προσδιορίστηκε στον ορό των εμβολιασμένων 3-4 βδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω.

Συλλέχθηκαν δείγματα από 439 υγειονομικούς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 5 ηλικιακές ομάδες τις εξής: 20-30 (35 άτομα), 30-40 (37 άτομα), 40-50 (166 άτομα), 50-60 (166 άτομα), >60 (35 άτομα). Από αυτούς 287 δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα, 43 είχαν αρτηριακή υπέρταση, 27 παρουσίαζαν παθήσεις του θυρεοειδή, 11 είχαν άσθμα, 23 σακχαρώδη διαβήτη, 22 καρδιαγγειακά νοσήματα, 5 άτομα με ογκολογικά νοσήματα, 19 άτομα με αναφερόμενα αυτοάνοσα νοσήματα και τέλος 13 άτομα με άλλες παθήσεις(γλαύκωμα, κνίδωση κλπ). Από τα παραπάνω άτομα, πολλά ανέφεραν περισσότερα από ένα υποκείμενα νοσήματα. Επίσης 2 άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους νόσησαν με ήπια νόσο χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι εμβολιασμένοι ανέπτυξαν αντισώματα τύπου IgG μετά από τις 2 δόσεις του εμβολίου. Μεγαλύτερος μέσος όρος του τίτλου των αντισωμάτων παρατηρήθηκε στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σε αντίθεση με τους άνω των 60 ετών που εμφάνισαν τον μικρότερο. Παρατηρήθηκε εξαιρετικά υψηλός τίτλος αντισωμάτων στα άτομα που παρουσίασαν έντονα συμπτώματα κατά τον εμβολιασμό, ενώ υπήρξαν 3 άτομα με χαμηλό τίτλο χωρίς αναφερόμενα νοσήματα. Τα υποκείμενα νοσήματα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός ικανοποιητικού τίτλου αντισωμάτων.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, το 47-50% των εμβολιασμένων δεν εμφάνισε καμία απολύτως παρενέργεια, το 24-37% εμφάνισαν τοπικό άλγος ενώ το 5% εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση και ζαλάδες. Παρατηρήθηκε επίσης ότι μετά την δεύτερη δόση οι παρενέργειες ήταν εντονότερες συγκριτικά με την πρώτη δόση. 4 άτομα δεν προχώρησαν στη 2η δόση. Είναι ακόμα άγνωστο κατά πόσο αυτά τα ειδικά αντισώματα και οι τίτλοι αντισωμάτων σχετίζονται με προστατευτική ανοσία.

Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη και έπειτα από τρεις μήνες θα γίνει μερικός επανέλεγχος σε φέροντες χαμηλό τίτλο αντισωμάτων και σε έξι μήνες στους υπόλοιπους εμβολιασμένους υγειονομικούς και ασφαλώς θα εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα ως προς τη διάρκεια της ανοσοποίησης τους.

Οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή όλων των εργαζομένων του εργαστηρίου.

 

 

Υπεύθυνος μελέτης

Αργυροπούλου Σοφία

(Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου)

Μετάβαση στο περιεχόμενο